miercuri, 18 septembrie 2013

Un roman ongoing



Ep. 2.
 Timpul trecea mai greu ca nicioadată. Au trecut săptămâni întregi și prea lungi de când a murit parcă pentru ultima oară. În seara aia, a dat cu o mână dragostea și a primit în schimb totul, nimicit. Se zbătea inutil să găsească o soluție. Andrei știa că nu era un om al plannului, ci al instinctului animalic, dar totuși, unul total conștient și calm. 
-De atunci, o veșnice. Timpul i se părea mai periculos decât moartea, prefera să mai moară de încă o sută de ori decât să simtă că timpul stă în loc. Această frică de timp la făcut să fie grăbit chiar și când era calm că vremea trecea cu rost.
-Niciodată nu am mai fost mort atât de mult și niciodată nu am mai fost salvat. Era prea departe. De nu ar fi fost Ea, să... Nu știa ce s-a întâmpat exact, clar, era că ar fi murit pentru prima oară, de tot.
 În acea seară ”Moartea i-a salvat viața.”
*
Din acel moment, viața lui nu mai avea valoarea morții. Viața lui, trăia singură, alimentată de parfumul acelei atingeri.
 -De ce poartă moartea un parfum așa fin? 
 -Dar, stai!? Era un înger bun, sau demon, cea care m-a călăuzit înapoi spre viață. 
 -Unde eram? Sigur pe undeva pe dincolo. 
 -Trebuia să mă lase acolo! Acum trebuie să mă răzbun, sau să îi dau ceva la schimb. 
 -Dar ce? O moarte pentru o moarte!? 
 -Cine e?  Oare sunt bântuit de propria mea fantezie!? 
 -Nu. Nu era o fantezie! I-am simțit privirea ce mă țintea cu nemilă în corpul unui neajutorat.
  
   În visele de până ieri, alergam de monștri. Își spunea Andrei cu voce tare, meditând el la ultimile frânturi de vis combinate cu blițuti de imagini din ”acea seară”. 
   Era doar ea în coșmar, nu mai fugeam. De ce sunt așa de obosit în vise? Nu mă ura.. cum făceau ceilalți, nu avea formă dar se așeza lângă mine și rostea cuvinte. Erau probabil cuvintele unei incantații vechi. Nu am să cad în vraja lor.
   De ce oare nu pot vorbi despre mine la persoana întâi? E simplu. Eu fac bine, eu merg, eu ... ceva. Sunt așa de departe de mine, nu e de mirare că mor așa de des. Uit mereu cine sunt. Ultima oară am căzut de pe un stâlp. Ce căutam acolo? Idiotule, nici nu știi ce căutai acolo, ce voiai să vezi, cerul mai de aproape? Cum e să fii barză? Cred că sunt lucruri în viață, pe care, dacă nu le trăiești, nu știi să ți le imaginezi și ca să le trăiești, trebuie să dai ceva la schimb, ca să le crezi, încrederea. Un schimb ireversibil. Mai bine spus ceva ce trebuie să pierzi ca să câștigi. 
 -Nu e adevărat!
 -Nimic nu e adevărat, din ce zic. Totul se poate visa înainte de a fi trăit! Voi visa și voi trăi! Trebuie să visez! Dar nu mai am vise!!! Apare doar ea. Parcă e un antidot la vise, doar ura mă poate trata de ea.
-Va trebui să mă opresc să fiu singur. Ies afară! Dar cum rămâne cu Ea! Poate să mă omoare, dinou! Mă va salva? Au trecut două zile, dar par săptămâni.
  Coborând în grabă, semi-îmbracat cu haine șifonate, aspre, dar proaspăt spalate, în scara blocului o găsește pe ea, era EA! 
   Tot timpul a fost ea? Fata din curtea Școlii? Vedea în ochii ei același dor al purității umbrite de trup, părea mai frumoasă ca oricând, era îmbrăcată în carne și haine. 
    S-au trântit reciproc, cu ferocitate blândă, orbește, în buzele celuilalt. Totul s-a terminat într-un sărut, a murit dinou. S-a trezit pe scările din fața blobului.
-Iar se grăbea?!
   Enervanta sonerie, de la mesaj, îi suna în buzunar exact când își amintea cea mai frumoasă parte a sărutului, încă rămas întins pe jos, obosit, de parcă s-ar fi rostogolit de pe un munte.
 ”-sunt pe roșu, a trebuit să fug”.
-Ce roșu? Semafor ?
”-mi-am dat un bip cu telefonul tău, sper că nu te superi, sunt ELA...  
  De frică să nu leșine, de uimirea realității, dinou, și-a închis telefonul și a început să fugă ca disperatul, în toate direcțiile, ca de moarte. 
   Se simțea, încă, îmbibat cu parfumul ei.
-Trebuie să fug mai tare, încă mă urmărește. De ce se ține după mine?
- Moartea! Moatrea! STAI!!!! Nu îmi e frică de moarte.
   Se oprise brusc în mijlocul intersecției inundate de clacsoane și pietoni speriați.Uitându-se înapoi strigă uimit.
-NIMENI!!!
   Era unul din acele momente, când se bucura, că nimeni nu îl cunoștea prin oraș. Drumul spre casă a fost aceeași plimbare de reîntoarcere la viață, de data aceasta cu un sentiment de singurătate molipsitoare. Si-a dat seama că parfumul ei era o undă de căldură pe sub tricou, fără o aromă aparte dar primitoare și otrăvitoare cu viață.

22 de comentarii:

  1. ”Sunt așa de departe de mine nu e de mirare că mor așa de des.”... magnific. Și cât de bine mă descrie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai putea fi un fascicul de inpiratie, cum te descrie?

      Ștergere
    2. Am început și eu cândva să scriu un roman. Un roman autobiografic. Am vrut să scriu povestea a cum am murit. Dar prea mulți au înțeles din acea moarte o sinucidere. Așa că am renunțat după doar 2 capitole, deși aveam mii de idei. De atunci, am îngropat-o pe Aimee (personajul principal al romanului) undeva în adâncul meu, dar a trebuit să o aduc în discuție ca să justific faptul că, atunci când ești departe de tine, mori.
      Un om egoist, deși își are în centrul preocupărilor sale propria persoană, de fapt, e atât de departe de el încât tot ceea ce mai poate face e să se mintă că îi este bine așa. El nu înțelege că nu ceea ce primește e al lui, ci ceea ce oferă. Și de aceea moare așa de des.
      Un om destul de naiv să viseze și prea laș să lupte pentru visul său... moare des. El pornește încrezător într-o direcție, dar renunță prea repede. Și chiar dacă ar mai avea doar un pas de făcut, e prea obosit... Visând cu ochii deschiși, avea impresia că i se cuvine obținerea lucrului dorit. Dar oamenii ce nu știu să aștepte mor.
      Cei care își construiesc universul în jurul unei persoane dragi, dar, din cauza orgoliului o îndepărtează, se mint singuri că le este bine, dar mor și ei.
      Și mai ales mor cei care aduc moartea celor din jur. Dar prea puțini vor să recunoască că nu sunt doar victime.
      Eu sunt un pic din toate astea. Sunt așa de departe de mine încât nu mai știu cine sunt.
      Moartea trupului e urmarea firească a vieții, nu e deloc o tragedie. Însă moartea sufletului da...

      Ștergere
    3. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jreUiPXaML0

      Ștergere
    4. E periculos și pentru mine ca de cateva zile de cand am început mă recreez iesind afara rugaciunea ajută sa nu cad in extreme si faptul ca sunt proaspat spovedit da tre sa ma spovedesc si dupa ce termin ... tu stii ce e mai bine, prietenii ajuta mult cu o critica pozitiva sau nu... multumesc de mesaj chiar voiam sa ma opresc am ajuns un pic cam departe o sa o iau mai moale si sper sa nu cat in extreme sau sa dau idei gresite.. spor la creat nu te lăsa :)

      Ștergere
    5. Nu prea înțeleg... Ba cred că am să mă las de creat, cel puțin pentru o vreme. Numai bine, ai grijă de sufletul tău!

      Ștergere
    6. Nimeni nu este creator. Suntem cu totii doar mijloace ale manifestarii creatiei; Scrisul inseamna o transpunere a sinelui, o relatie a omului cu propriul eu care atunci cand devine profunda si sincera, se manifesta in simboluri diverse pe colturi albe de hartie. Nu cred ca ar trebui sa te lasi de creat, dar ca simplu sfat, gaseste oamenii potriviti care sa citeasca ceea ce scrii si cere mereu sfat, mintea trebuie sa se joace, dar peste umbra noastra n-ar trebui sa sarim, macar de am putea...

      Ștergere
  2. http://www.youtube.com/watch?v=vHt72jJ_1t0

    RăspundețiȘtergere
  3. Sper că n-ai înțeles greșit tot ce am scris mai sus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te opri cand de fapt tu esti cea care inspira pe alti gandul merita împărtasit pentru ca este cel mai trecator. scriind gandesti mai bile liber altfel

      Ștergere
    2. nu am inteles gresit stai linistita de aia si eu evit sa nu trec de o limita in ce sciu

      Ștergere
    3. Cât mi-aș dori să am mai mult timp și, mai ales, inspirație. Sau mai bine zis, puterea de a duce la capăt un lucru. Am început de mai bine de 2 săptămâni să scriu ceva și nu cred că am să termin prea curând. Mai ales pentru că acuși începe școala și intru în alt ritm. Îi las pe cei mai pricepuți să scrie, eu nu am chiar așa de multe lucruri (înțelepte) de zis. Numai bine, spor în toate cele bune!

      Ștergere
  4. Uhaa? exact atunci când inspiratia vine cu nemiluita si mai ales ca acel ritm te poate face sa scrii cu regularitate te lasi de scris? speranta nu moare ultima!!! nu moare deloc!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Momentan, doar momentan. Am mai multe lucruri de pus la punct ca sa pot scrie liniștită. Am început de muuult timp un basm: ”De ce plâng trandafirii”, am scris o parte într-o seară și de-atunci nu am mai reușit să mai scriu ceva. Când voi termina, ți-l voi trimite. Nu e cine știe ce, dar îl scriu cu toată inima și îl dedic unor persoane tare dragi mie și ție, pentru că datorită ție mi-a venit ideea să-l scriu.
    Așa-i... speranța nu moare niciodată. ”Când dormi, speranța te veghează. Când bate vântul noaptea, îți așază o mână răcoroasă pe frunte ca să te liniștească. Și când privești spre pădurile din zare, ea îți șoptește că dincolo sunt oamenii la care vrei să ajungi ieșind din pustiu. Ea te oprește când întinzi mâna să iei o creangă să cânți pentru cobre. Și oricât de firavă ar fi, nu se dă înapoi să se împotrivească fiarei din tine.” (Octavian Paler- ”Viața pe un peron”).
    A și... nu știu dacă voi avea așa de multă inspirație de acum încolo. La facultatea mea nu ni se citesc basme (din păcate!!) și nici măcar nu recităm versuri !! De fapt, nu prea știu ce va fi pentru că abia încep, dar mi-e clar că va trebui să trăiesc în două lumi paralele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Curajos lucru, trâim în lumi paralele cea interioară si exterioară ele se întâlnesc în scris, cred că am să încers și eu să nu ma abat de la drum poate de aia sunt rătăcit...

    RăspundețiȘtergere
  7. Tare-mi doresc să le combin! Pentru că nu pot să renunț la niciuna dintre ele. Tot ce-ți pot dori ție e ca, indiferent cum va fi călătoria ta, destinația să fie lumina! Pentru că, la urma urmei, asta e tot ce contează.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ms mult un sfat foarte bun, asta dovede;te ca stii bine ce faci oriunde te-ai concentra, cand toate sunnt bune înseamnă ca se termina cu bine :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu nu prea știu ce fac. Mă zbat într-o lume primejdioasă, rătăcesc într-un cerc. Ca să evadăm din lumea ce e ca un cerc, trebuie să zburăm, să ne înălțăm, ceea ce nu-i ușor deloc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ești un om al ideilor înseamnă că tu ești ceea ce le creezi nu că tu ești cea făcută din ele.

      Ștergere
  10. Adevărat lucru... Mulțumesc de sfaturi, contează foarte mult pentru mine!

    RăspundețiȘtergere
  11. Să știi că nu am uitat de... trandafirii care plâng. Când găsesc un moment liber, termin basmul (am scris ceva sub forma de basm, dar nu e chiar basm).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu am uitat, iti urez mult timp liber creativ :)

      Ștergere